Beschrijving

Zoals bekend is Nederland een relatief klein land met bijna 17 miljoen inwoners die meestal in de grotere steden dicht op elkaar wonen. Gevolg: kleine oppervlakken en een probleem  om daarin een HF-antenne te plaatsen die naar tevredenheid werkt, zo ook bij plaatsing in mijn achtertuin.

Het was mijn wens om een multiband antenne te realizeren die zich optimaal aanpast op de 10- tot en met de 80 meter band. Met de hulp van PA0TW is het mij gelukt een λ (van 80 m) lange, in het midden gevoede dipool uit te spannen. De animatie en foto's maken (door op de "werkelijke situatie" button te klikken) hopelijk e.e.a. duidelijk hoe dat in zijn werk is gegaan.

Het hoogste punt op de schoorsteen is ca. 18 meter, terwijl de eindpunten van de uitgespannen stralers op ca. 7 meter liggen. De maximale lengte van de stralers is 2 x 10.21 meter geworden, precies passend in de mijn ter beschikking staande ruimte.

De toegevoegde gehele voedingslijn (uitgevoerd als een niet stralende "kippenladder")  maakt een totaal van 20.21 meter per dipool-arm, zegge en schrijven de λ van de 80 meter band. Dipole antenne's moeten eigenlijk in een rechte lijn worden uitgespannen, helaas is dat hier niet mogelijk, maar zijn ongevoelig voor afbuiging in het verticale vlak. Deze afbuiging, in mijn geval, zou geen probleem moeten zijn. Om de antenne op alle banden, incl. de WARC banden, aan te passen aan de tranceiver heb ik met behulp van PAOFBI twee Antenne-Tuners (welke tevens het aangeboden symetrische- omzet in een asymetrisch signaal) gerealiseerd. In de praktijk blijkt de combinatie antenne en antenne tuners een prima resultaat op te leveren, maar natuurlijk is dit geen "wonder"antenne. Met de max. output van 200 Watt, in combinatie met de luister gevoeligheid heb ik stations over de hele wereld gewerkt en bevestigd gekregen.  Verbazingwekkend was het feit dat ook DX-stations parrallel aan de dipool richting ook redelijk te werken waren.  Een groot voordeel is ook dat de RFI problemen tot een minimum reduceerbaar zijn.

Nieuw:  sinds april 2008: 6-Band Mini Vertical MA6V antenne van Cushcraft.
            Geschikt voor de banden: 20,17,15,12,10 en 6 meter.

 

 

 

 

Terug naar mijn Home Page


werkelijke situatie